zaterdag 28 november 2009

De democratie in ons land moet sterk vernieuwd worden.

Halsema wil geen burgemeester Amsterdam zijn uit De Pers van 28 november 2009
Gepubliceerd: vandaag 12:25 Update: vandaag 13:42

GroenLinks-leider Femke Halsema wil geen burgemeester van Amsterdam worden, als die vraag haar ooit gesteld zou worden. Ze zei dat zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Halsema bleek in een peiling vorige maand populair onder de Amsterdamse bevolking.
Speculatie
Aanleiding voor de peiling was de speculatie dat de huidige burgemeester, PvdA'er Job Cohen, vanwege de crisis in zijn partij in de toekomst mogelijk terugkeert naar de landelijke politiek. Dan is er een nieuwe burgemeester nodig en GroenLinks was bij de meest recente (Europese) verkiezingen met 20 procent de tweede partij van de stad, na D66. Bovendien zit GroenLinks nu samen met de PvdA in het college in Amsterdam.
Voor de Tros-radio zei Halsema zaterdag: ,,Ik kan me niet voorstellen dat we gevraagd worden, maar als dat zo is, leveren wij graag iemand, maar dat ben ik niet.'' Volgens Halsema zou het wel ,,heel logisch'' zijn als GroenLinks in de ,,progressieve stad die Amsterdam is een keer de burgemeester levert''.
Trappelen
Halsema zei verder dat haar partij staat ,,te trappelen'' om na landelijke verkiezingen te gaan regeren. Als het zover komt, zal Halsema als partijleider in de Tweede Kamer blijven, zei ze.
PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom sprak in het radioprogramma een voorkeur uit voor regeren met GroenLinks en de SP. ,,Een droom'' en een ,,prachtig kabinet voor de toekomst'' noemde Samsom het.


Door: Anne Marie ten Berge, zaterdag 28 november 2009 16:12
Je hoort niet door de politiek gevraagd te worden als burgemeester van een stad. Dat staat niet in de grondwet. In 2004 was de Tweede Kamer er voor om art. 4 van de grondwet te handhaven. Om de burgemeester in vrije verkiezingen te laten kiezen door de inwoners van de stad. Daarmee te beginnen in de vier grote steden met een primeur voor Utrecht in 2006.En voor de niet goed geïnformeerde kiezers onder ons: Een burgemeestersreferendum is géén vrije verkiezing. Hoe kan het dat Halsema, Samson, de media én de bevolking van Amsterdam dit meerderheidsbesluit uit 2004 om zelf als burger je eigen burgemeester te kunnen kiezen niet meer weten ? Dat daar in de peilingen ook nooit naar gevraagd wordt ? Een burgemeester hoort het mandaat van de burger te hebben en niet van de gemeenteraad, die ook maar een zoveelste zielige coalitie moet aangaan na een zielige opkomst van iets meer dan 50% van de kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen. De democratie in dit land moet sterk vernieuwd worden.

En wat heeft de uitslag van de meest recente Europese verkiezingen nu in hemelsnaam met een handvol 'populaire' Amsterdamse GroenLinks'ers of SP'ers te maken? Is dit het gevolg van media gekte of van de uitgekookte onderhandse 'pluche' verdeling van politici ?

En wie is Ziederik Domdom van de PvdA ? Waarom wordt hém gevraagd naar zijn dromen om te regeren ? Oh, dat komt natuurlijk omdat wij, burgers van dit land ook niet zelf onze eigen Minister-President mogen kiezen van politici die via hun lidmaatschap van hun partij en hun 'verdienste' voor de partij ooit met een aardig baantje op het regeerders 'pluche' bedacht zullen worden.

Hoe dom moet je zijn om ooit nog te gaan kiezen in dit land van alcoholische nuchterheid waar alleen Rita zo trots op is? En waar Wilders de Islam geen ruimte wenst te geven, terwijl het juist de Islamieten zijn die nooit met de hele familie in een alcohol-coma zullen geraken.

Geen opmerkingen: