woensdag 7 april 2010

Doofpot rond Q-koorts vergrootte het probleem.

DePers
Gepubliceerd: gisteren 18:26
Update: gisteren 20:09
De landbouwsector heeft altijd tegengehouden dat er over Q-koorts werd gesproken wanneer het over Nederlands vee ging. De overheid was aanvankelijk niet in staat het gezwijg te doorbreken. Als dat wel was gebeurd, waren de problemen nu niet zo groot geweest. Dat zei Jan Hendrik Richardus van het Erasmus MC uit Rotterdam dinsdag.
Hij promoveerde in 1985 op zijn onderzoek naar Q-koorts. Destijds werd hem en zijn promotor al verzocht het onderzoek niet aan de grote klok te hangen. ,,De reden was puur economisch'', aldus dinsdag de hoofddocent maatschappelijke gezondheidszorg. Zo kreeg de promotor op bijeenkomsten, borrels en via de telefoon te horen niet te veel ruchtbaarheid aan de resultaten te geven.
Richardus zocht daarom niet actief de media op, maar was wel op radio en tv te horen. Hij verzweeg de feiten niet. ,,Q-koorts was toen nog niet zo'n groot probleem. Weinig mensen en dieren waren ziek.''
Totdat artsen uit Noord-Brabant aan de bel trokken, omdat er te weinig tegen de bestrijding van de ziekte werd gedaan. Iedereen was compleet verrast toen er een paar jaar geleden een epidemie uitbrak en de omvang steeds groter werd. Al had de overheid de problemen kunnen zien aankomen. Veel dieren hadden last van abortussen. ,,Toch heeft de landbouwsector geen duidelijk signaal doen uitgaan, terwijl Q-koorts een potentiële dreiging voor de volksgezondheid is.'' Richardus beticht de overheid van ,,struisvogelpolitiek''.
,,Met de kennis van toen, hadden we beter moeten weten'', zei hij naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad. Hij is nu bang voor een domino-effect. De bacterie die Q-koorts kan veroorzaken, zit helemaal in de natuur. Die verdwijnt niet met het vaccineren van geiten. Hij is bang dat de ziekteverwekkers overslaan op koeien of andere land- of huisdieren. ,,De bacterie droogt in en een paar jaar op de grond blijven liggen. Dan kun je de geitenhouderijen op orde hebben, maar op een droge, zonnige dag vliegt de bacterie weer rond en besmet andere dieren en mensen.''
Tot nu toe zijn tien Nederlanders aan de ziekte overleden en duizenden mensen ziek geworden. Donderdag komt het onderwerp opnieuw aan bod in de Tweede Kamer.



Reageer Door: tabakker, dinsdag 6 april 2010 18:36
De agrarische sector is te groot om zoiets onder de pet te kunnen houden zonder dat de Overheid daar lucht van krijgt.. net als de "paters"( van toen en nu!). Die "overheid" houdt zich gewoon van de domme.. om diverse redenen! en gebieden!!. Het een werkt het economisch gewin in de hand( zoals bij de "mijnen"! b.v.) en het ander persoonlijk gewin naar gelang behoefte bij "gezagsdragers"....Af en toe lekt iets naar buiten en is iedereen geschokt. Daarna volgt het glas, de plas en zoals het was.....

Reageer Door: Anne Marie ten Berge, woensdag 7 april 2010 09:55
Beste heer/mevr.tabakker hierbij mijn reactie: De agrarische sector is niet te groot. Nee de agrarische sector is niet eerlijk. Deze sector heeft afspraken gemaakt met de baas in het land. Met name de Tweede Kamer.De Tweede Kamer draagt het hoogste gezag in Nederland. In deze kwestie van een dood en verderf zaaiende ziekte had de Tweede Kamer op haar beurt beleid, wetten moeten maken bij het eerste en beste signaal van deze vee-ziekte. De Tweede Kamer had dit beleid voor uitvoering aan de Kabinetten moeten voorleggen en de vinger aan de pols van de ministerraad moeten houden. Echter de Tweede Kamer is laks. Werkt niet naar resultaat toe en bedient de doofpot want alle fouten kosten stemmen. Wat ook in de doofpot is gestopt is het feit dat het begrotingstekort van 6 % komt omdat Zalm vanaf het jaar 2000 miljarden 'geleend' heeft uit de sociale pot van onze aow-,www- en bijstandsuitkeringen. Verder houdt de Tweede Kamer in de doofpot dat Balkenende IV naar het idee en de wens van de Tweede Kamer het regeerakkoord van 2007 aan de wilgen moest hangen en daarvoor in de plaats met de bonden van werkgevers en werknemers 'asociale' akkoorden heeft af moeten sluiten. Staatsrechtelijk gezien was Balkenende IV vanaf het voorjaar al demissionair en samen met de Tweede Kamer niet langer bevoegd het land te regeren. Dat de politieke partijen dit bedrog collectief in stand gehouden hebben zal ze nog een keer opbreken. En als dat gebeurt, dan wordt het ná het glas en ná de plas, nóóit meer zoals het was.

Geen opmerkingen: