woensdag 24 maart 2010

De verkiezingskaarten voor 09 juni 2010 al geschud ?

Door: Anne Marie ten Berge. Voor Nieuwsblad 'DEMOCRATEN'. Woensdag 24 maart 2010.
Volgens de kranten van vrijdag 19 maart 2010 maakt in de peiling van Maurice de Hond de PvdA een sprong voorwaarts naar 32 zetels. Dat is op de top spelen. En omdat voor de Hond de bezigheid om de kiezers te peilen gelijk staat aan het met z’n allen op de wip zitten in politiek Nederland, vermeldt de Hond in een adem welke politici in de lucht hangen en welke zich met de voeten weer af moet zetten in het drijfzand van de democratie.
De Hond heeft ooit op kosten van de PvdA zijn Peil.nl opgezet en ondervraagt tegen de tijd dat er iets politieks aan de orde is, ruim 40.000 kiezers naar hun politieke stemgedrag en loyaliteit ten opzichte van de politieke spelers en hun luchtballonnen in Den Haag.
Het mag duidelijk zijn dat in de eeuwigdurend lijkende politieke komkommertijd de peilingen van de Hond over het wel en wee van de Ministerraad of het Koningshuis gaan. Maar in verkiezingstijd moeten de peilingen van de Hond en andere barometers over de populariteit van de lijsttrekkers gaan. Lijsttrekkers hebben immers nog geen politieke kwaliteiten of gebreken in het nieuw te vormen parlement laten zien. Daar komt bij dat al dat positieve gedoe in persconferenties en optredens bij onder andere; De Wereld Draait Door of
Pauw en Witteman, natuurlijk niets zegt over hun integriteit.
Wouter Bos ging prat op z’n rechte rug, maar noem mij één belofte uit de verkiezingsstrijd van 2006 die hij gehouden heeft dan ga ik de taart aansnijden. Trouwens, ik heb Wouter Bos van dichtbij meegemaakt, hij durft mij niet recht in de ogen te kijken. En als dat waar is en dat is waar, dan zegt dat meer dan genoeg.
Bij de Gemeenteraadsverkiezingen van 03-03-2010 scoorde de PvdA minder verlies dan gevreesd werd door toedoen van de (voorzichtige) peilingen. Ook in Amsterdam. Maar Job Cohen is volgens de peilingen van de Hond nu goed genoeg om de PvdA in de Tweede Kamer op 32 zetels te zetten? Dan ga je je toch afvragen waar Cohen van de PvdA een dergelijke populariteit aan verdiend heeft. En wat zien we ? De Hond heeft in Peil.nl vermeden om aan de kiezers te vragen hoe of ze dachten over het plotselinge ontslag dat Cohen genomen heeft als voorzitter van de Gemeenteraad in Amsterdam, als korpsbeheerder van de politie te Amsterdam, als voorzitter van het Centraal Stembureau Amsterdam, als voorzitter van het Hoofdstembureau van Amsterdam.
Verder is De Hond kennelijk ‘vergeten’ te peilen of de kiezer wist dat je bij zelf gekozen ontslag geen recht hebt op een W.W.uitkering. Ik heb de Hond ook niet zien vragen of de kiezer 'wist' dat Cohen een maand voor zijn ‘spontaan’ genomen ontslag al een W.W.uitkering (een wachtgeldregeling)had aangevraagd ? En dat kan alleen als Cohen voorkennis had dat hij als enige kandidaat, voor het PvdA lijsttrekkerschap in aanmerking kwam. Maar journalisten controleren de macht niet, laat staan dat er een journalist onderzoek doet naar de vriendjespolitiek in de baantjes jagerij van onze volksvertegenwoordigers.
Want wat mij nog het meest verbaasde was het feit dat géén enkele journalist bij de persconferenties van Cohen naar zijn inkomensplaatje voor de tijd van ná zijn ontslag vroeg. Immers, wettelijk heeft Cohen geen recht op uitkering tot aan de tijd dat hij in de Tweede Kamer of als minister nieuw werk gaat doen.
Ik kan geen andere conclusie trekken dan: Omdat op de wip van de journalistiek de redacties met hun voeten vastgezogen zitten in de Nederlandse klei, de politieke kaarten door de peilingen geschud worden. Door peilingen en andere barometer standen welke op hun waarheidsgehalte en onpartijdigheid niet gepeild of getoetst mogen worden. Arm Nederland, het kan niet slechter.

Geen opmerkingen: