De website van Frans Timmermans (PvdA)kreeg, bracht op 10 april 2009 het volgende:
Wat is jouw analyse van Nederlandse Euroscepsis? Hoe sta jij tegenover Europa? Welke oplossingen draag jij aan in het debat over de houding van Nederlanders ten opzichte van Europa? Over welk onderdeel van ‘Europa’ zou jij bijvoorbeeld graag meer willen weten, maar vind jij dat nu nog niet voldoende uit de verf komt? Zou dat je mening ten opzichte van Europa mogelijk doen veranderen?
DISCUSSIEER MEE.
Euroscepsis of Eurorealisme?
Een meerderheid (62 %) van de Nederlanders vindt de Europese instellingen een verspilling van belastinggeld. Daarnaast vindt 61 % van hen dat de Europese Unie (EU) niet verder moet uitbreiden. Een kwart (24%) heeft weinig vertrouwen in de EU.
Dat concludeert onderzoeksinstituut TNS NIPO op basis van een onderzoek onder 1427 Nederlanders, in opdracht van het Center for Politics and Communication aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).
De houding van Nederland ten opzichte van Europa is negatiever dan tijdens de laatste Europese Verkiezingen in 2005.
Claes de Vreese, directeur van het Center for Politics and Communication (CPC) en eveneens hoogleraar Politieke communicatie aan de UvA, verklaart de tegenwoordige euroscepsis als angst voor een te grote EU, angst voor verlies van eigen identiteit en ontevredenheid over het functioneren van de EU.
Wat is jouw analyse van Nederlandse euroscepsis? Ben jij het met De Vreese eens? Hoe sta jij tegenover Europa? Welke oplossingen draag jij aan in het debat over de houding van Nederlanders ten opzichte van Europa? Over welk onderdeel van ‘Europa’ zou jij bijvoorbeeld graag meer willen weten, maar vind jij dat nu nog niet voldoende uit de verf komt? Zou dat je mening ten opzichte van Europa mogelijk doen veranderen?
Geef hieronder je mening.
Extra
Lees de uitkomsten van het onderzoek over EU attidutes van Nederlanders.
Een uitgebreidere reactie van De Vreese, vind je op de website van de UVA.
Op 20 april 2009 organiseert het Center for Politics and Communication (CPC) een debat in Amsterdam over de komende Europese Verkiezingen, de verkiezingscampagne en de rol van de media. Kijk op de evenementenkalender.
Wat is jouw mening over Europa? Laat in ieder geval de feiten spreken. Check de Eurofabels op de website van de Europese commissie.
De vorige discussie was al een voorzet op het onderwerp ‘jouw houding ten opzichte van Europa’. Lees de samenvatting van de discussie ‘Europese verkiezingen, valt er wat te kiezen?’.
Pagina afkomstig van Europa hoort bij Nederland - http://www.europahoortbijnederland.nl
Link naar deze pagina: http://www.europahoortbijnederland.nl/discussie/euroscepsis-of-eurorealisme/
REACTIE van:
Anne Marie ten Berge, Utrecht | 11-04-2009 10:31
De onderzoeksgegevens in 2009 van 62% van het aantal Nederlanders tegen Europa is nagenoeg gelijk aan de 61,6 procent ‘nee’ stemmers in 2005 tegen de Europese grondwet. Het verdrag van Lissabon is uit angst voor een tweede afwijzing niet aan het Nederlandse volk voorgelegd. Dat was de bangigheid van de politici en niet van het volk. De voor 62% negatieve houding van de burger tegen Europa komt niet voort uit angst maar uit een zekere mate van (gezond) wantrouwen. De oorzaak van het gemor en gemopper komt inderdaad eerder voort uit ontevredenheid met ons politieke systeem en de bijbehorende ondoorzichtige besluitvorming, dan uit burgerlijke angsthazerij. Tenminste, bij mij werkt het zo. Het enige dat je als kiezer, onder het uiten van dreigementen gevraagd wordt, is om ‘ja’te gaan stemmen als er sprake is van verkiezingen of referenda. Daarna krijg je op je donder als je ‘nee’zegt of geen enkele keuze wil maken zoals ongeveer 40% van de kiezers dat niet willen doen. Erger nog, als 60% wél gaat stemmen worden de volks vertegenwoordigende stoelen tóch voor 100% bezet.40% van de Tweede Kamer zit er dus illegaal te zitten. Hebben geen mandaat. Niemand mag vreemd opkijken als het gezonde verstand van de kiezer steeds vaker zegt: “Hier klopt iets niet”. Het politieke wantrouwen neemt alleen maar toe. Kijk naar Balkenende 4.Wat doet de coalitie? Ze hangen hun regeringsakkoord aan de wilgen. Hebben zichzelf demissionair gemaakt. Maar ontslag aan bieden aan de Koningin ? Ho maar! Een dergelijke negatieve besluitvorming drijft louter op angst voor nieuwe verkiezingen. Angst voor machtsverlies. Die bangigheid is een goede raadgever maar levert wél het failliet van de democratische rechtsorde op.
Verder moet het van mijn hart dat ik mij niet gerespecteerd voel wanneer ik steeds in de ‘je’ vorm aangesproken wordt, zoals daarvan óók sprake is in het discussiestukje van 10 april 2009, waarin om mijn mening wordt gevraagd. Ik heb het recht, goede manieren op prijs te stellen en slechte manieren af te keuren. www.annemarietenberge.blogspot.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten