dinsdag 17 maart 2009

Wat mist Geert dat Rita ook niet heeft ?

Wat mist Geert dat Rita ook niet heeft?
Anne Marie ten Berge. Utrecht
Geert Wilders, staat vanwege de gemiddelde kiezer (1xmodaal) hoog in de peiling omdat hij de Moslims als underdog heeft genomen. Het is bekend vanuit de geschiedenis in de strijd om de macht is het wel zo handig om een minderwaardige tegenstander op te voeren. Een en ander is psychologisch verklaarbaar. Mensen met 1x modaal zullen nooit een hoger welvaartsniveau halen dan zij zouden willen. De laatste jaren is de grote groep van 1xmodaal door de bezuinigingen en de hoge kosten van levensonderhoud juist minder welvarend geworden. De haatzaaiende oorlogen in Irak en Afganistan (mensen met donkere huidskleuren en vreemde kleding) en de haatzaaiende ophitserij van Gerrit Zalm, vlak na de moord op Theo van Gogh, door één Islamfanaat, hebben het plaatje van de onbetrouwbare Moslims, waar tegen gestreden moet worden, compleet gemaakt. Omdat er in deze ondemocratische tijden alleen gestreden kan worden met een rood potlood, wordt juist dat poltood het wapen tegen de underdog, de Moslims.
Geert voert dus geen echte strijd tegen een echte vijand. Dat de groep hoogopgeleiden Wilders wel zien zitten is ook verklaarbaar. Wilders is een natuurlijke manipulator en niet al te hoog opgeleid. In plaats van ideologische discussies maakt Wilders een collage van filmbeelden uit de media. Die filmbeelden hebben hem niets gekost. Maar de opbrengst is puur winst, uitgedrutkt in kiezersstemmen. Hoogopgeleiden bewonderen dit soort succes terwijl ze bij de borrelpraat Wilders kritiseren tegenover andere intellectuelen. Geert krijgt dus geen bewondering voor zijn persoon maar voor zijn kunstjes.
Rita Verdonk is een vrouw die trots is op een land dat in de problemen zit en dat zet geen stemmen aan. De rechtspraak is voortdurend in opspraak. De financieële malaise en het sombere vooruitzicht zijn er elke dag weer opnieuw om tegen aan te hikken. Rita en haar stemmers haken af. Een schijn optimisme, is een mager soort trots. De mensen raken depri van al dat slappe leiderschap. Aan Rita mis je niets, zij heeft het gewoon niet. Na de vrolijke Pim Fortuin die vertouwen uitstraalde, kwamen gelovige christenen ons op de vrijdagavond, fanatiek de les lezen. Normen en waarden werden onfatsoen en bonussen. En wat mis ik bij de Tweede Kamer ? Alles. Die hebben het blijkbaar ook niet.

www.annemarietenberge.blogspot.com

Geen opmerkingen: